Különböző fotózások különböző lebonyolítást, megvalósítást igényelnek. Ezen az oldalon az igényeid szerinti fotózásról adok egy-egy rövid leírást annak érdekében, hogy el tudd képzelni, hogy hogyan is zajlik egy fotózás.

Ingatlanfotózás

Mi kell a jó ingatlanfotóhoz?

Mire figyelj a tökéletes összhatás elérése érdekében?

Készítsd fel az ingatlanodat úgy, hogy már az első benyomás is tökéletes legyen!

A kevesebb több elve az ingatlanfotók estén remekül érvényesül: jobban néz ki a lazán, szellősen berendezett, igényesen rendbe rakott és kitakarított helyiség.

A rendetlenség az ellenségünk!

A fotózáshoz megfelelően előkészített otthon segít, hogy a figyelmet megragadó, elegáns felvételek készülhessenek. A helyiségek berendezését a fotózás előtt el kell végezni.

A fényképezőgéppel azt lehet megörökíteni, amilyen a helyiség, ha rendezettség van, akkor azt, ha rendezetlenség, akkor azt. Fontos, hogy otthona meghitt és vendégváró hangulatot mutasson.

  • NAPPALI: Rendezetlenség megszüntetése és az olyan kisebb-nagyobb tárgyak eltevése, mint a távirányítók, zsebkendős dobozok, gyerekjátékok, esetleg személyes fotók, mosott és mosatlan ruhák. Portörlés és porszívózás a fotózás előtti napon szükséges.
  • KONYHA: Konyhapulton ne maradjon semmilyen apró tárgy. A hűtőről a hűtőmágneseket és fényképeket szükséges eltenni. Fontos a napi használatban lévő evőeszközök, étkészletek, szivacsok, konyharuhák, szappantartó vagy mosogatószeres flakon elrejtése.
  • FÜRDŐSZOBA: Mindenféle piperecikk és tisztító- és mosószer elrejtése (pl. szappan, fogkefe, poharak, kozmetikumok, hajszárító, stb.) mind a mosdókagylóról, illetve az alól (ha látható), valamint a fürdőkád vagy zuhanyfülke mellől is. Ha bármilyen látható felület koszos, annak tisztítása szükséges.
  • HÁLÓSZOBA: Legyen beágyazva és az esetleges gyerekjátékok rendezetten elpakolva. A zsebkendős dobozok, személyes fotók és tárgyak, távirányítók, ébresztőórák, laptop- és telefontöltők, mosott és mosatlan ruhák legyenek eltéve. Portörlés és porszívózás a fotózás előtti napon szükséges.
  • KÜLSŐ: Házak esetén az udvaron ne legyen látható helyen szemetes, locsolócső, szerszámok, stb. Kerti bútorok igényesen elrendezhetők.

Ha a fentieket elvégezted, kezdődhet is a fotózás. Függetlenül attól, hogy melyik ingatlanfotózási csomag kerül megrendelésre, az ingatlanba érkezés után először cipőt váltok egy benti használatú cipőre és körbejárom az ingatlant annak érdekében, hogy felmérjem a tereket. A fotózási csomag szerinti előkészületek után (pl. kell-e vakukat installálni), minden helyiség mind a négy sarkából készítek felvételeket, amennyiben erre van lehetőség (keskeny tárolók, kis alapterületű WC, stb. esetén erre értelemszerűen nincsen mód). Adott esetben, amennyiben a konyhapultra megfelelő rálátással rendelkező konyháról van szó, arról külön készítek képet, ahogyan a lakás vagy ház egyedi műszaki megoldásiról is (pl. bojler, kazán, stb.).

Amennyiben a fent leírtak szerinti előkészületek megtörténtek, a fotózás viszonylag gyorsan zajlik, de azért mindenképpen úgy kell kalkulálni, hogy legalább 1-1,5 óra szükséges egy 50 m2 körüli 1+1 vagy 1+2 félszobás lakás esetében. Gondoljon bele, hogy otthonának azt az állapotát fogom megörökíteni, amely a lakásába történő belépésemkor van. Ezért szükséges a fent leírtak szerint előre összekészülni, mert a fotózás során nem tudom megvárni a pakolás, portörlés befejezését, illetve nem tudok segíteni nagyméretű bútorok mozgatásában sem.

A fotózást követően az elkészült képeket utómunka során színhelyesre állítom és a megrendelés, szerződés során közösen megbeszélt határidőig JPEG formátumban internetes fájlmegosztó szolgáltatás útján átadom.

Fenti példánál maradva, egy 50 m2-es 1+2 félszobás lakás esetén szobánként 4 kép (három szoba esetén tehát 12 kép), a fürdőszobában 3-4 kép (összesen már kb. 16 kép), a konyhában 4-5 kép (összesen már kb. 20 kép), az előszobáról 3-4 kép (összesen már kb. 24 kép) készül. Természetesen ez az adott lakás egyedi paramétereitől függően változhat lefelé vagy felfelé is.

Termékfotózás

Termékfotózás esetén elsődleges, hogy az elkészítendő képek felhasználási célja világosan meghatározásra kerüljön a megrendelő részéről. Ez a cél határozza meg ugyanis, hogy hogyan, milyen helyszínen, milyen eszközökkel és milyen asszisztenciával kerül sor a fotózásra.

Amennyiben fehér hátteres webshop felhasználásra szánt képekre van szükséged, akkor azokat akár a saját telephelyeden is el tudom készíteni mobil fotóstúdiómnak köszönhetően.

Amennyiben kreatív megoldások érdekelnek, arra is van mód. Ilyen esetben a terméket a termékre jellemző környezetben, kiegészítőkkel fotózom, vagy adott esetben modellt vonunk be. Így ugyan a fotózás tervezése, kivitelezése és utómunkálata egy időigényes work-flow-t jelent, de olyan egyedi képeket kapsz ezáltal, amelyek egyértelműen a márkádra szabva mutatják be az eladni kívánt termékedet. Ezáltal egyedi módon tűnhetsz ki a versenytársaid közül.

Árazás

Néhány szempontot mutatok be két példán keresztül azért, hogy el tudd helyezni, hogy miért kerül annyiba egy-egy fotózás. Hiszen nemcsak a gombot kell lenyomni, hogy elkészüljön a kép, hanem van más is. Különösen akkor, ha minőségi képeket szeretnénk kapni.

Példa: termékfotózás

Minden termékfotózáshoz kreatívan kell hozzáállni, ami a fotózás tervezése, kivitelezése és utómunkálata mentén egy időigényes work-flow-t jelent. Fontos tisztázni, hogy milyen felhasználási célra kívánod az elkészült képeket használni, ugyanis ennek tisztázását követően van mód a fotózási koncepció kialakítására (pl. hol, milyen helyszínen, mikor, milyen kiegészítők felhasználásával kerüljön sor a fotózásra, illetve szükséges-e modell, fodrász, sminkes bevonása).

A helyszín kiválasztását vagy a kiegészítők beszerzését, illetve a modell, fodrász, sminkes szerződtetését a megrendelő vagy a fotós is elvégezheti. Utóbbi esetben a felmerülő bérleti díjon, kiegészítők költségein, illetve napidíjakon felül szervezési költség is felmerül, hiszen nem kevés idő a megfelelő helyszín megtalálása, a kiegészítők beszerzése, valamint a közreműködőkkel való egyeztetés, szervezés.

Magának a fotózásnak a díja így tartalmazza az előkészítés, szervezés díját, az adott esetben többórás fotózás díját a helyszínre jutás és távozás idejével, valamint az utómunka díját. Az utómunka igőigénye, hasonló a babafotózáshoz: egy képpel átlag 20 percet foglalkozok (van, hogy csak 10-et, de van, hogy 45-öt, ez mindig az adott képtől függ), vagyis 10 kép esetén ez már 200 percet, azaz 3 óra 20 percet jelent.

Nagyban befolyásolja a termékfotózás árát például a webshopba szánt fehér hátteres termékek esetén az adott termékek felülete vagy áttetszősége. Például a fémes, csillogó felületek fotózása teljesen más beállítást igényel, mint egy homogén, nem átlátszó termék. Előbbi esetén ráadásul termékenként egyedileg kell a beállításokat elvégezni.

Lényeges különbség egy családi-, vagy babafotózáshoz képest, hogy termékfotózás esetén az adott termék fényképével kerül sor az értékesítésre, így a termékről készült fénykép fog értéket termelni a megrendelő számára. Nem mindegy, hogy az elkészült képeket milyen felületeken kívánja a megrendelő felhasználni. Például, az adott képet használhatja a megrendelő a saját Facebook oldalán, de akár egy nyomtatott magazinban is. Nyilvánvaló, hogy teljesen más elérése lesz a saját Facebook oldalnak és a nyomtatott sajtóterméknek, így más értéket képvisel a kép is. Vagyis a különböző felhasználási célok szerint eltérő ára lehet egy adott termékről készült fényképnek. Ha például webshopra szánt fehér hátteres fényképekre van szükséged, akkor azok a képek, amíg az adott termék ki nem fut, nyugodtan használhatók az értékesítés során. Ez azt is jelenti, hogy a ma pár ezer forintért megvásárolt fehér hátterű termékfotó hosszú éveken keresztül segíti a bevételszerző tevékenységedet.